Mastercam 2024

Mastercamin uusi versio on julkaistu. LUE LISÄÄ

UYAR - Videokamera työstökoneeseen

Videokameran avulla näet paikkoihin, joihin et muuten näkisi. LUE LISÄÄ

Rikkoutuiko työkalu?

Eromobil® kipinätyöstölaite rikkoutuneiden työkalujen poistoon. LUE LISÄÄ

Sorvausteräpalakampanja

Walter Tools Tiger·tec® Gold sorvausteräpalat -60% ohjehinnasta 18.11.2023 saakka! LUE LISÄÄ

5th Axis kappaleen kiinnitysratkaisut

Kemmler aloitti yhteistyön 5th Axis -puristimien kanssa. LUE LISÄÄ

Dynaamista palvelua konepajoille

Camcutin tiimi kasvoi jälleen. LUE LISÄÄ

Mikrometrit

Mahrin mikrometrit tunnetaan korkeasta laadusta ja kompaktista muotoilusta, joissa on korkealaatuiset hiotut karat, kovametallipinnoitetut mittakärjet ja tukeva runko. Micromar EWR-sarjan mikrometrit ovat varustettu Mahrin kehittämällä toleranssitoiminnolla.

Lue lisää
Suodattimet
Suodata
Järjestä
Järjestä
Valmistajat
Suodata

Järjestä
Sulje
Näytä tuotteet (37)

Mikrometrit

Mikrometri on työntömitan ohella yksi konepajojen yleisimmistä käsimittavälineistä. Mikrometrillä voidaan mitata 0,01 tarkkuudella, joten se soveltuu hyvin lastuavassa työstössä yleisesti käytettyjen ISO-tolerenssien mittaamiseen. Mikrometrejä on useita eri malleja, joista yleisimmät ovat kaarimikrometri ja kolmipistemikrometri. Kaarimikrometri on tarkoitettu ulkopuolisien etäisyyksien, kuten akseleiden ulkohalkaisijoiden mittaamiseen. Kaarimikrometrejä on saatavilla useilla erilaisilla mittakärjillä kuten kaarevilla tai pyöreillä mittapäillä, lautasmaisilla mittapäillä varustetut lautasmikrometrit, vaihdettavilla mittakärjillä olevat kierremikrometrit sekä kavennetuilla mittakärjillä varustetut kaarimikrometrin kapeiden urien mittaamiseen. Kaarimikrometrien yleisimmät koot ovat 0-25mm, 25-50mm, 50-75mm ja 75-100mm, mutta niitä on saatavilla myös isommissa kokoluokissa. Kolmipistemikrometrejä käytetään reikien sisähalkaisijoiden mittaamiseen ja sen avulla voidaan helposti paljastaa reiän kolmiomaisuus. Sisäpuolisia mittoja voidaan mitata myös sisäpuolisilla kaksipistemikrometreillä ja tikkumikrometreillä ja niiden avulla voidaan mitata reikien soikiomaisuutta. Muita tyypillisiä mikrometrejä ovat esimerkiksi syvyysmikrometrit.

Kaikki mikrometrit perustuvat ruuvikierteeseen, jonka nousu on mitoitettu siten että ruuvi liikuttaa liikkuvaa mittaleukaa yhden kierroksen aikana joko yhden millimetrin tai puoli millimetriä. Ruuvin nousuun perustuvan mikrometrin kehitti vuonna 1772 skotlantilainen James Watt. Mikrometrin ruuvi pyörii mittarumpua kiertämällä, josta analogisissa mikrometreissä luetaan myös mittalukema. Mikrometrin päädyssä on kitkaruuvi, eli ns. ”räikkä” joka takaa aina saman mittausvoiman mittaustapahtuman aikana. Mikrometrin runko on varustettu aina muovisella eristekohdalla, josta mittavälinettä tulee käsitellä, jottei mittaajan käsien lämpö siirry mittavälineeseen ja aiheuta lämpölaajenemista. Mikrometrin mittapinnat ovat yleensä joko kovametallia tai karkaistua ja hiottua terästä.

Nykypäiväiset digitaaliset mikrometrit ovat helppolukuisia ja voivat sisältää useita kehittyneitä ominaisuuksia kuten langaton tiedonsiirto tai muita toimintoja, kuten Mahrin Micromar mittojen sisäänrakennettu toleranssitoiminto, joka kertoo heti mitattaessa onko mitattu mitta annettujen raja-arvojen sisällä.