Mastercam 2023

Mastercamin uusi versio on julkaistu. LUE LISÄÄ

AVOIN TYÖPAIKKA

Haemme vahvistusta tiimiimme CAM-osaajasta! LUE LISÄÄ

Alihankintamessut 2022

Löydät meidät osastolta C921. LUE LISÄÄ

Koneistajaksi.fi

Rakennamme tänään metalliteollisuuden ja koneistamisen huomista. LUE LISÄÄ

Työntömitat

Valikoimastamme löydät laadukkaat saksalaiset työntömitat Mahrilta, jolla on yli 150 vuoden kokemus työntömittojen valmistuksesta ja niiden kehittämisestä. Laatu ja innovatiivinen kehitys tulee esille esim. liukupinnoista, jotka Mahr ainoana mittavälinevalmistajana viimeistelee hiertämällä saavuttaen näin äärimmäisen herkän liikkeen ja pitkän huoltovälin.

Lue lisää

Työntömitat

Työntömitta on etäisyyksien mittaamiseen tarkoitettu käsimittaväline, jonka avulla voidaan mitata ulko- ja sisäpuolisia etäisyyksiä ja syvyyksiä. Yleisimmin työntömitan mittatarkkuus on 0,1-0,02 millimetriä. Yleisimmin työntömitalla mitattavat kohteet ovat kohtisuoria etäisyyksiä, kappaleiden ulko- ja sisähalkaisijoita, reikien syvyyksiä tai olakkeiden pituuksia. Työntömittaa käytetään yleisesti useilla eri aloilla, kuten metalliteollisuudessa, puuntyöstössä, tieteessä ja lääketieteessä.

Analogisella noniusmitta-asteikolla varustetulla työntömitalla mitattaessa mitattava kappale puristetaan työntömitan mittausleukojen väliin ja mittaustulos luetaan mitta-asteikolta, joka kertoo tasamillit ja erillinen noniusmitta-asteikko kertoo millin kymmenykset (0,1mm). Markkinoilla on myös mittakellolla varustettuja työntömittoja, joissa mittalukema luetaan mittaviisarin osoittamasta asennosta mittakellon taulusta.

Nykypäiväiset digitaaliset työntömitat ovat helppolukuisia ja ne ilmoittavat mittatuloksen sadasosamillimetrin (0,01mm) tarkkuudella, mutta työntömittaa käytettäessä tulee muistaa mittalaitteen asettama mittatarkkuus ja mittaajan mittaepävarmuus esim. mittausvoiman suhteen jolloin luotettavaa mittaustulosta ei digitaalisellakaan työntömitalla voida taata 0,01mm tarkkuudella. Konepajoissa digitaaliset työntömitat ovat usein IP67 suojausluokitettuja mikä tarkoittaa sitä, että mitta on suojattu täysin pölyltä ja se kestää 30 minuutin upotuksen vähintään 15 senttimetrin ja korkeintaan 1 metrin syvyyteen. IP67 suojausluokituksen ansiosta työntömittaa voidaan käyttää myös kohteissa, joissa ei voida välttää mitan altistumista työstökoneen lastuamisnesteelle. Nykyaikaiset digitaaliset työntömitat ovat usein varustettuja myös langattomalla tiedonsiirrolla, joka mahdollistaa mittapöytäkirjan laadinnan helposti esim. Excel-pohjaiseen mittauspöytäkirjaan.

Työntömitat ovat konepajojen yleisin mittaväline ja se kuuluu yleensä koneistajan henkilökohtaisiin mittavälineisiin. Yleisimmät työntömitat ovat alle 200mm mittausalueella, mutta saatavilla on jopa useiden metrien mittausalueella varustettuja konepajatyöntömittoja. Työntömitoista on myös saatavilla useita erilaisia versioita, kuten syvyystyöntömitta, kierretyöntömitta, uratyöntömitta sekä niitä on saatavilla useilla erilaisilla mittaleukavaihtoehdoilla eri käyttökohteisiin kuten putkien seinämien mittaamiseen, sisäpuoleisien urien halkaisijoiden mittaamiseen jne.

Työntömitan mittaleukojen ja mittakärkien kunto voidaan tarkastaa laittamalla työntömitan mittaleuat yhteen ja katsomalla mittaa valoa vasten näkyykö mittaleukojen ja mittakärkien mittauspintojen valoa. Mikäli valoa ei näy työntömitta on mittaleukojen ja mittakärkien osalta kunnossa. Käytettäessä noniusmitta-asteikolla varustettua työntömittaa tulee mittaleukojen kiinni ollessa tarkistaa myös, että mitta-asteikko näyttää nollaa. Työntömitan päässä olevan mittakielen kunto tarkastetaan siten, pään pitää olla työntömitan rungon kanssa samalla tasolla mittaleukojen kiinni oltaessa.

Työntömitan osat

Nonius mitta-asteikolla varustettu analogisen työntömitan osat ovat:

  1. Runko
  2. Luisti
  3. Kiinteä mittaleuka
  4. Liikkuva mittaleuka
  5. Sisämittauskärjet
  6. Syvyysmittakieli
  7. Perusmitta-asteikko
  8. Nonius mitta-asteikko
  9. Lukitussalpa

Tämän lisäksi työntömitassa voi olla erilaisia mittakärkiä, tuumamitoitettu mitta-asteikko tai lukitusruuvi. Digitaalinen työntömitta pitää sisällään mitta-asteikkoja lukuunottamatta samat osat, mutta mitta-asteikot ovat korvattu digitaalisella mittataululla.

Työntömitan lukeminen

Analogisen työntömitan lukeminen tapahtuu perus mitta-asteikon ja nonius mitta-asteikon avulla. Ensin työntömitan perusmitta-asteikolta luetaan nonius mitta-asteikon nollaviivan osoittamat täydet millimetrit (1). Tämän jälkeen työntömitan nonius mitta-asteikolta luetaan osamillimetrit siltä kohtaa missä nonius mitta-asteikon jokin mittaviiva kohtaa perusmitta-asteikon jonkin mittaviivan (2). Työntömitan mittaustulos saadaan, kun työntömitan täydet ja osamillimetrit lasketaan yhteen. Täydet millimetrit 24 + osamillimetrit 0,4 = 24,4mm