Tasojyrsintä

Tasojyrsintä on menetelmä, joka mahdollistaa tasomaisen pinnan työstämisen työkappaleeseen. Jyrsimen terät poistavat lastuja työkappaleen pinnalta ja tämän jyrsintätekniikan avulla voidaan saavuttaa tarkkoja mittoja ja sileitä pintoja. Jyrsimet jaetaan tyypillisesti niiden asetuskulman, terämuodon ja käyttötarkoituksen mukaan. Näiden ominaisuuksien vaihtelulla on suuri merkitys jyrsinnän lopputulokseen ja tehokkuuteen.

0–65°:n tasojyrsimet

Laajin jyrsinryhmä, joka soveltuu erityisesti tasojyrsintään. Tässä ryhmässä on myös pistojyrsintään sopivia jyrsimiä erittäin pienillä asetuskulmilla. Nämä jyrsimet ovat monipuolisia ja soveltuvat useisiin erilaisiin työstötehtäviin.

45°:n tasojyrsimet

Tämä jyrsintyyppi on yksi yleisimmistä, ja sitä suositaan yleiskoneistuksessa. 45°:n asetuskulma mahdollistaa vähäisen värinäalttiuden sekä ohuiden lastujen muodostumisen, mikä puolestaan mahdollistaa hyvän tuottavuuden. Erityisen tehokas tämä jyrsin on pitkissä vapaapituuksissa tai heikosti tuettujen työkappaleiden työstössä.

90°:n jyrsimet

Erinomainen valinta ohutseinäisten työkappaleiden ja heikon kiinnityksen tarpeisiin. 90°:n jyrsin on myös täydellinen työkalu 90°:n kulmien koneistukseen, tuottaen tarkan ja siistin tuloksen.

Pyöreäteräiset ja isosäteiset jyrsimet

Pyöreäteräiset jyrsimet ovat erittäin monikäyttöisiä ja soveltuvat myös vaativaan tasojyrsintään. Niiden ainutlaatuinen muoto mahdollistaa vinoon sisäänsyötön ja ne ovat erityisen tehokkaita muotojyrsinnässä.

Tasojyrsinnässä voidaan saavuttaa erittäin suuri teräkohtainen syöttö, jopa 4 mm per terä, kun käytetään pieniä asetuskulmia tai pyöreitä teriä. Suuren syötön ja pienen aksiaalisen lastuamissyvyyden strategiaan on kehitetty optimoituja jyrsinmalleja ns. suurensyötönjyrsimet.

Raskas tasojyrsintä

Raskaaseen tasojyrsintään, kuten raskaiden taottujen tai kuumavalssattujen aihioiden ja valujen rouhintaan, käytetään tukevia ja tehokkaita jyrsinkoneita. Erittäin suurten lastumäärien ja korkeiden lämpötilojen hallinta vaatii erityisesti suunniteltuja jyrsimiä, jotka kestävät raskaita kuormia. Raskaaseen tasojyrsintään optimaalinen asetuskulma on 60°.

Wiper-terät

Erinomaisen pinnankarheuden saavuttaminen tasojyrsinnässä on mahdollista käyttämällä wiper-teriä, jotka toimivat parhaiten suurilla kierroskohtaisilla syötöillä ja isohalkaisijaisissa jyrsimissä. Wiper-terien uniikki muoto saa aikaan huomattavasti paremman pinnanlaadun ilman, että syöttöä tarvitsee pienentää.