Mikrometri

Mikrometri on työntömitan ohella yksi konepajojen yleisimmistä käsimittavälineistä. Mikrometrillä voidaan mitata 0,01 tarkkuudella, joten se soveltuu hyvin lastuavassa työstössä yleisesti käytettyjen ISO-tolerenssien mittaamiseen. Mikrometrejä on useita eri malleja, joista yleisimmät ovat kaarimikrometri ja kolmipistemikrometri. Kaarimikrometri on tarkoitettu ulkopuolisien etäisyyksien, kuten akseleiden ulkohalkaisijoiden mittaamiseen. Kaarimikrometrejä on saatavilla useilla erilaisilla mittakärjillä kuten kaarevilla tai pyöreillä mittapäillä, lautasmaisilla mittapäillä varustetut lautasmikrometrit, vaihdettavilla mittakärjillä olevat kierremikrometrit sekä kavennetuilla mittakärjillä varustetut kaarimikrometrin kapeiden urien mittaamiseen. Kaarimikrometrien yleisimmät koot ovat 0-25mm, 25-50mm, 50-75mm ja 75-100mm, mutta niitä on saatavilla myös isommissa kokoluokissa. Kolmipistemikrometrejä käytetään reikien sisähalkaisijoiden mittaamiseen ja sen avulla voidaan helposti paljastaa reiän kolmiomaisuus. Sisäpuolisia mittoja voidaan mitata myös sisäpuolisilla kaksipistemikrometreillä ja tikkumikrometreillä ja niiden avulla voidaan mitata reikien soikiomaisuutta. Muita tyypillisiä mikrometrejä ovat esimerkiksi syvyysmikrometrit.

Kaikki mikrometrit perustuvat ruuvikierteeseen, jonka nousu on mitoitettu siten että ruuvi liikuttaa liikkuvaa mittaleukaa yhden kierroksen aikana joko yhden millimetrin tai puoli millimetriä. Ruuvin nousuun perustuvan mikrometrin kehitti vuonna 1772 skotlantilainen James Watt. Mikrometrin ruuvi pyörii mittarumpua kiertämällä, josta analogisissa mikrometreissä luetaan myös mittalukema. Mikrometrin päädyssä on kitkaruuvi, eli ns. ”räikkä” joka takaa aina saman mittausvoiman mittaustapahtuman aikana. Mikrometrin runko on varustettu aina muovisella eristekohdalla, josta mittavälinettä tulee käsitellä, jottei mittaajan käsien lämpö siirry mittavälineeseen ja aiheuta lämpölaajenemista. Mikrometrin mittapinnat ovat yleensä joko kovametallia tai karkaistua ja hiottua terästä.

Nykypäiväiset digitaaliset mikrometrit ovat helppolukuisia ja voivat sisältää useita kehittyneitä ominaisuuksia kuten langaton tiedonsiirto tai muita toimintoja, kuten Mahrin Micromar mittojen sisäänrakennettu toleranssitoiminto, joka kertoo heti mitattaessa onko mitattu mitta annettujen raja-arvojen sisällä.

Mikrometrin osat


Nonius mitta-asteikolla varustettu analogisen mikrometrin osat ovat:

 1. Runko
 2. Alasin
 3. Mittapinnat
 4. Kara
 5. Holkki
 6. Lämpöä eristävä levy
 7. Perusviiva
 8. Holkin mitta-asteikko
 9. Rummun mitta-asteikko
 10. Rumpu
 11. Säätöruuvi (räikkä)