5th Axis kappaleen kiinnitysratkaisut

Kemmler aloitti yhteistyön 5th Axis -puristimien kanssa. LUE LISÄÄ

Mastercam 2025 Public Beta

Mastercam 2025 Public Beta on julkaistu! LUE LISÄÄ

M.T. S.r.l. kiinteät ja pyörivät sorvauspitimet

M.T. -sorvauspitimet! LUE LISÄÄ

Walter Tools tuoteinnovaatiot 2024-1

Walter Toolsin uudet tuoteinnovaatiot on julkaistu! LUE LISÄÄ

Reiän työstö

Reiän työstöstä löydät täyskovametalliset ja pikateräksiset porien lisäksi myös vaihtokärjelliset ja vaihtopalalliset porat sekä avartimet, upottimet ja kalvimet. 

Lue lisää
Suodattimet
Suodata
Järjestä
Järjestä
Valmistajat
Suodata

Järjestä
Sulje
Näytä tuotteet (432)

Reiän työstö

Reiän työstössä yleisimmät työkalut ovat erilaiset porat, avartimet, upottimet ja kalvimet. Yleisin poratyyppi on ns. kierukkapora, jonka nimi tulee poran lastu-uran kierukkamaisesta muodosta. Kierukkapora on yleensä valmistettu joko pikateräksestä tai kovametallista ja nykypäivänä CNC-työstökoneilla käytetäänkin pääsääntöisesti läpijäähdytettyjä täyskovametalliporia. Isoissa rei’issä käytetään myös kääntöteräporia (u-pora) ja vaihtokärkiporia (lappupora), joiden vaihdettavien teräpalojen ja porakärkien ansiosta työkalu on käyttökustannuksiltaan edullisempi kuin täyskovametallipora. Isojen ja tarkkamittaisien reikien koneistuksessa käytetään tyypillisesti rouhinta ja hienoavartimia. Rouhinta-avartimet ovat yleisesti varustettu kahdella teräpalalla, kun taas hieno-avarrin on varustettu yhdellä teräpalalla. Hienoavartimen halkaisijaa voidaan säätää mekaanisesti jopa 0,002 mm tarkkuudella, joka mahdollistaa tarkkamittaisien reikien koneistamisen. Pienissä tarkkamittaisissa rei’issä käytetään tyypillisimmin kalvimia, jotka muodostavat tarkan ja hyvälaatuisen reiän esimerkiksi erilaisille sokka- ja ohjaintapeille.

Pikateräksiset (HSS, HSS-E ja HSS-E-PM) kierukkaporat ovat yleisimpiä poranteriä. HSS-porat ovat joko lieriövartisia tai Morse-kartiovartisia ja ovat varustettu 118 asteen kärkikulmalla sekä pitkällä poikkisärmällä, jonka vuoksi ne yleensä vaativat keskiöporauksen. HSS-poranteriä on saatavilla erilaisilla pinnoitteilla, joista yleisimpiä ovat höyrypäästö ja TiN-pinnoitus. HSS-porat ovat edullinen ratkaisu poraukseen, mutta sitä käytetään nykyisin automaattisilla työstökoneilla enää vain piensarjoissa ja epävakaissa olosuhteissa. HSS-kierukkaporat ovat yleisin valinta porattaessa käsin tai manuaalityöstökoneilla. Lieriövartisen HHS-kierukkaporat kiinnitetään tyypillisimmin CNC-poraistukkaan tai kiristysholkki-istukkaan, kun taas kartiovartisien poranterien kiinnitykseen soveltuu ainoastaan Morsekartiopitimet

Kovametalli on jauhemetallurgisesti valmistettu komposiittimateriaali, jossa volframikarbidihiukkaset ovat sekoittuneet kobolttia sisältävään sidosaineeseen. Täyskovametalliporat muistuttavat lieriövartisia HSS-poranteriä, mutta kovametalliporien kärkikulma on yleensä 140 astetta ja niissä on läpijäähdytyskanavat. TKM-poria on saatavilla 0,1-25mm ja niiden porauspituudet vaihtelevat 3-70xD välillä. Lieriövartisien kovametallityökalujen kanssa käytetään yleensä hydraulisia istukoita, kämpökutisteistukoita tai kiristysholkki-istukoita. Läpijäähdytettyjä työkaluja käytettäessä tulee holkki-istukoiden yhteydessä käyttää tiivistettyjä holkkeja. TKM-porat ovat erittäin tehokas tapa valmistaa reikiä nykypäiväisillä työstökoneilla ja se on monesti kustannustehokkain ratkaisu alle 14mm:n halkaisijoissa. Kovametalliporat takaavat myös HSS-poriin verrattuna tarkemman reiän sekä paremman pinnanlaadun reiän seinämiin.

Vaihtokärkiporat eli ns. "lappuporat" ovat työkaluja, joissa porarunko on valmistettu työkaluteräksestä ja poran kärjessä on vaihdettava kovametallista valmistettu vaihdettava porakärki. Yleisimmät halkaisijat vaihtokärkiporilla ovat 12-37mm ja porien poraussyvyydet 1,5-12xD.

Kääntöteräporat eli ns. U-porat ovat kustannustehokas ratkaisu 10-59mm porarei'issä 2-5xD poraussyvyyksillä. U-poran runko on vaihtokärkiporan tapaan valmistettu työkaluteräksestä ja siinä on vaihdettavat kääntöterät. U-pora on varustettu 180 asteen kärkikulmalla ja se sopii erinomaisesti myös epävakaisiin olosuhteisiin. Vaihtokärkiporat ja kääntöteräporat kiinnitetään yleensä Weldon-istukoihin.

Porauksessa tulee kiinnittää huomiota lastuamisnesteen voitelukykyyn ja sen soveltuvuuteen lastuttavaan materiaaliin. Porattaessa tulee käyttää työkalun läpijäähdytystä aina kun mahdollista ja syväporauksessa lastuamisnesteen korkeapainejärjestelmä on suositeltavaa. Pieniä läpijäähdytettyjä poria käytettäessä tulee kiinnittää huomiota myös lastuamisnesteen puhtauteen, koska pienet hiukkaset saattavat tukkia työkalun läpijäähdytyskanavat. Työstökoneen lastuamisnestesäiliö tulee puhdistaa säännöllisesti ja poistaa lastuamisnesteestä epäpuhtaudet esimerkiksi erillisen lastuamisnesteen puhdistusyksikön avulla.