5th Axis kappaleen kiinnitysratkaisut

Kemmler aloitti yhteistyön 5th Axis -puristimien kanssa. LUE LISÄÄ

Mastercam 2025 Public Beta

Mastercam 2025 Public Beta on julkaistu! LUE LISÄÄ

M.T. S.r.l. kiinteät ja pyörivät sorvauspitimet

M.T. -sorvauspitimet! LUE LISÄÄ

Walter Tools tuoteinnovaatiot 2024-1

Walter Toolsin uudet tuoteinnovaatiot on julkaistu! LUE LISÄÄ

Työstönesteet ja huolto

Verkkokaupastamme löydät laadukkaat ARIANA lastuamisnesteen huoltoyksiköt sekä lastumisnesteiden hoitotuotteet kustannustehokkaaseen hintaan. Valikoimastamme löytyvät myös kaikki työstökoneilla tarvittavat leikkuuesteet, hydrauliikka- ja johdeöljyt sekä kara- ja kulmapäärasvat.

Lue lisää

Työstönesteet ja huolto

Työstökoneiden kanssa tarvitaan useita erilaisia nesteitä, öljyjä ja rasvoja. Näistä tyypillisimpiä ovat lastuamisnesteet, hydrauliikka- ja johdeöljyt sekä kara- ja kulmapäärasvat.

Lastuamisnesteen tehtävä on jäädyttää ja voidella koneistusprosessia. Tämän lisäksi lastuamisneste puhdistaa työkalua ja konetta sekä kuljettaa lastuja pois sekä antaa työkappaleille korroosiosuojauksen (ruostesuojaus). Oikein toimiva lastuamisneste mahdollistaa suuremmat lastuamisnopeudet, pidentää työkalujen käyttöikää sekä parantaa työkappaleiden pinnanlaatua ja mittatarkkuutta.

Lastuamisnesteen valinnassa on tärkeää muistaa, että oikea lastuamisneste on yhtä tärkeä kuin oikea työkalukin. Oikean lastuamisnesteen valinnan avulla voidaan parantaa työkalujen ja itse lastuamisnesteen kestoikää ja näin ollen vähentää myös työkalun tai nesteen vaihdosta aiheutuvia käyttökatkoja. Hyväkin lastuamisneste vaatii seurantaa, jolloin lastuamisneste pysyy aina tasalaatuisena. Mikäli seurantaa ei suoriteta voi tästä seurata korroosio- eli ruosteongelmia tai bakteerikasvustoa.

Yleisin lastuamisneste on emulsio eli ns. vesiliukoinen lastuamisneste, jonka käyttöpitoisuus on yleensä 4-10%. Emulsio on edullinen verrattuna suoraan lastuamisöljyyn, jota käytetään sellaisenaan eikä sitä sekoiteta veteen. Suorien lastuamisnesteiden käyttökohteita ovat yleensä syvänreiän poraus, tankoautomaatit, ja hampaiden jyrsintä.

Oikean lastuamisnesteen valinnassa tulee huomioida työstettävät materiaalit, työstötapa ja työstökoneen jäähdytysnestejärjestelmä ja sen paine. Helpoimmin työstettäviä materiaaleja ovat valurauta ja kupariseokset. Runsasseosteinen teräs ja alumiiniseokset ovat vaikeammin työstettäviä ja ne vaativat hyvin voitelevia lastuamisnesteitä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että valuraudan ja kupariseosten työstössä irtoaa pieniä metallihiukkasia, jotka likaavat työstökonetta.

Lastuamisnesteen vaihtaminen

Jos järjestelmässä on lastuamisnestettä ja se on hyvässä kunnossa, vaihto tehdään lisäämällä uusi lastuamisneste laimentaen vanhan sekaan. Ennen uuden lastuamisnesteen lisäämistä on suositeltua tehdä sekoitettavuuskoe, jonka avulla varmistetaan, että uutta ja vanhaa tuotetta sekoitettaessa ei muodostu vaahtoamisongelmia tai erottumista. Testattavien tuotteiden sekoitussuhteen on oltava 10/90, 50/50 ja 90/10. Mikäli koko lastuamisnestejärjestelmän neste vaihdetaan, on parasta käyttää aluksi aina järjestelmänpuhdistusainetta, ennen kuin järjestelmä tyhjennetään.

Lastuamisnestejärjestelmä tulee puhdistaa säännöllisesti

Pumppaa leikkuuneste pois ja poista säiliön pohjalta lastut ja mahdolliset epäpuhtaudet, kun edessä on kesä- tai muu pidempi tauko. Puhdista kuljetin, säiliö ja kone ja suodata leikkuuneste tämän jälkeen takaisin järjestelmään.

Sekoita lastuamisneste-emulsio käyttämällä sekoitinta

Väärin sekoitettuna emulsio voi muuttua käänteiseksi, jolloin öljyssä on vesipisaroita eikä vedessä öljypisaroita ja tällöin emulsio ei toimi sille tarkoitetulla tavalla.

Emulsion pitoisuuden tarkistaminen

Lastuamisneste-emulsion pitoisuuden on pysyttävä suositellulla prosenttitasolla, jotta emulsio toimii optimaalisesti. Jos pitoisuus on liian korkea, emulsio on tahmaisempi, iho-ongelmien riski kasvaa ja lastuamisnestettä kuluu enemmän. Jos pitoisuus on liian alhainen, seurauksena on bakteereja, sienikasvustoa, korroosiota, huonot voiteluominaisuudet sekä työkalujen ja järjestelmien käyttöiän lyheneminen. Pitoisuus on tärkeää mitata säännöllisesti vähintään kaksi kertaa viikossa.

Miten pitoisuus mitataan?

Lastuamisnesteen pitoisuus mitataan refraktometrillä. Ennen refraktometrin käyttöä tulee se kalibroida samalla vedellä, jota käytetään lastuamisnesteen ohentamiseen. Refraktometrin antama lukema kerrotaan kertoimella (refraktometrikerroin), joka koskee käytettävää vesiliukoista lastuamisnestettä. Kerroin on ilmoitettu lastuamisnesteen tuotetietolomakkeessa tai pakkauksen etiketissä.

Tarkista pH-arvo

Järjestelmän pH-arvon seuraaminen on tärkeää. Jos pH-arvo laskee, pitoisuus on liian alhainen tai järjestelmässä on bakteerikasvusta. Useimpien lastuamisnesteiden pH-arvon on oltava vähintään 9.0. pH-arvo voidaan tarkistaa pH-mittarilla tai pH-testiliuskalla.  pH-arvo on tuotekohtainen ja uudessa emulsiossa se on yleensä 9,0–9,6. pH-arvon alaneminen (arvo on mitattava vähintään kerran viikossa) on merkki siitä, että emulsio alkaa hajota ja on huollon aika. pH-arvon alenemisen seurauksia voivat olla esimerkiksi bakteerikasvusto ja ruoste materiaalin ja työkalujen pinnalla.

Mittaa emulsion bakteeripitoisuus

Bakteerit aiheuttavat, että pH-arvo laskee ja sen seurauksena on korroosio-ongelmia sekä pahaa hajua. Bakteerit lisääntyvät nopeasti, jos järjestelmään muodostuu kasvustoa, ja siksi bakteeripitoisuus on tärkeää mitata viikoittain. Bakteerimittaukset on helpointa tehdä kontaktiliuskoilla.